Monumentul denumit Arcul Solar este dezmembrat încă de anul trecut şi zace în bucăţi la Muzeul de Etnografie
„Arcul Solar” sau „Spânzurătoarea” aşa cum a fost denumit prozaic monumentul de către băimăreni a vegheat aproape un sfert de secol intersecţia din faţa Facultăţii de Litere a Universităţii de Nord din Baia Mare. Lucrarea de artă a fost realizată din lemn în urmă cu 24 de ani de sculptorul maramureşean Ioan Marchiş.
Din cauza materialului care s-a degradat în timp, monumentul a trebuit să fie demontat, făcut pachet şi depozitat la Muzeul de Etnografie în aşteptarea unor zile mai bune. „Lemnul era putred, cădeau bucăţi din el şi reprezenta un adevărat pericol pentru trecători”, a declarat Eleonora Gheţie, director Serviciului Public Ambinet Urban din cadrul primăriei Baia Mare, serviciu care se ocupă cu întreţinerea spaţiilor verzi din Baia Mare.
Restaurare piperată
Autorul lucrării şi-a dat acceptul pentru dezmembrare şi aceasta a fost desfăcută în bucăţi anul trecut, pe 25 octombrie. De atunci zace la Muzeul de Etnografie până când se vor găsi fondurile necesare pentru restaurarea ei. „Trebuie înlocuite o parte din bârne, refăcute îmbinările şi reamplasată în alt loc”, a dezvăluit Ioan Marchiş.
Din păcate, costurile lucrărilor pe care le doreşte artistul sunt destul de piperate după cum recunoaşte chiar el. Mai întâi trebuie făcut un proiect de fezabilitate şi abia apoi se va trece la efectuarea lucrărilor. „Pentru restaurarea totală şi modificările pe care doresc eu să le fac este nevoie de 100.000 de lei şi am luat deja legătura cu un arhitect italian şi o firmă de restaurări din Italia dar deocamdată nu sunt bani” a continuat artistul dezvăluirile.
Monumentul va fi mutat într-un nou parc
Ioan Marchiş care este şi Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Maramureş spune că fon