În secolul 21, în pofida dezvoltării tehnologice tot mai pregnante şi a goanei după bunuri materiale, există oameni care mai au timp şi pentru poezie. Iar mulţi dintre aceştia sunt tineri. Ocazia de a se manifesta public le-a fost oferită la Festivalul „Primăvara Poeţilor“, aflat la ce-a de-a doua ediţie.
Festival de poezie
Festivalul, iniţiat în Franţa, în urmă cu 11 ani, se desfăşoară acum în 65 de ţări. În România, evenimentul are loc în peste 60 de oraşe, printre care şi oraşul nostru. Gazda festivalului a fost Fundaţia Culturală „Negru Vodă“. „Ne aflăm deja la cea de-a doua ediţie. La noi, în Făgăraş, s-a mai desfăşurat şi anul trecut. Acum am avut două concursuri, în două zile consecutive“, ne-a declarat Carmen Tăulea, organizator.
Zeci de copii de la instituţiile de învăţământ din oraş s-au înscris la festival. Elevii au putut în acest fel să-şi demonstreze calităţile artistice în cadrul concursului. „S-au înscris în concurs 32 de candidaţi, fiecare cu câte trei poezii. Vă daţi seama că am citit peste 100 de creaţii! Am hotărât, pentru a-i încuraja pe cei care au trimis un singur text, deci nu s-au încadrat în regulament, să le dăm o diplomă de participare. Pentru ceilalţi, am realizat o ierarhizare, în funcţie de exprimare, de temă, de felul în care au uzat de limbajul artistic. Am constatat strădania de a prinde în cuvânt gândul, sensibilitate, profunzime, lectură solidă pentru nişte debutanţi în ale condeiului. Unele dintre poezii ajung chiar şi la 70 de versuri“, ne-a declarat Susana Oprişor, profesor la Colegiul Tehnic „Aurel Vijoli“.
Notaţi de juriu
Tinerii au compus şi recitat mai multe poezii, care au fost analizate apoi de membrii juriului. „S-a jurizat textul, valenţele cuvântului. E o revoltă a poeziei, pentru că nu s-a mai citit, nu se mai citeşte şi totuşi… Copii încep să-şi revină, să simtă poezia“, ne-a declarat Mar