Adoptarea noilor acte legislative fără consultarea opiniei publice este combătută de mai multe organizaţii printr-o campanie. Coaliţia „Opriţi codurile” a creat un site, a anunţat că va da Guvernul în judecată, va monitoriza votul din parlament şi va face propagandă la nivel internaţional. Proiectele de modificare a Codului Civil, a Codului de Procedură Civilă, a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală „pot avea efecte dramatice asupra mai multor domenii de activitate”, a declarat Mircea Toma, directorul Agenţiei pentru Monitorizarea Presei (AMP), una dintre cele 22 de organizaţii implicate în coaliţia „Opriţi codurile”.
Toma a explicat că ONG-urile, printre care multe de media, încurajează cetăţenii să fie „mai obraznici şi să intervină atunci când se discută lucruri care îi privesc”. Directorul AMP a avertizat că există o înăsprire a legislaţiei în ceea ce priveşte activitatea presei şi că România se pregăteşte să devină un „paradis penal”.
Ieri, organizaţiile din coaliţia „Opriţi codurile” au lansat prima scrisoare deschisă către preşedinţii celor două Camere din Parlament şi către liderii partidelor parlamentare din Senat şi Camera Deputaţilor. „Există grave erori de concepţie şi de redactare”, a spus directorul executiv al Transparency International România, Victor Alistar.
Propuneri de modeficare
APADOR-CH solicită ca formularea din proiect „Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false…” să fie înlocuită cu următoarea: „Comunicarea sau răspândirea, cu ştiinţă, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false…”.
Din coaliţie fac parte organizaţii neguvernamentale (ONG) din domenii precum mass-media şi comunicare, justiţie şi afaceri interne, drepturile omului, libertate de exprimare, dezvoltarea şi promovarea sectorului asociativ neguv