Foştii miniştri ai Economiei şi Comunicaţiilor Codruţ Sereş şi Zsolt Nagy au fost trimişi în judecată în dosarul „Trădare şi spionaj“, fiind acuzaţi că furnizau informaţii despre anumite privatizări. „Spionul“ Stamen Stantchev a fost scos de sub urmărire penală, deşi procurorii susţin că el avea legături cu „structuri informative, inclusiv de sorginte rusă“. În faţa instanţei vor ajunge şi Gabor Kerekeş, fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, cetăţeanul româno-american Mircea Flore, senior director la CSFB Europe Ltd. Londra, cehul Michal Susak şi turcul Oral Mustafa.
Cei şase sunt acuzaţi de comiterea de infracţiuni privind privatizarea/restructurarea Electrica Muntenia Sud, Romaero Bucureşti, Avioane Craiova, vânzarea unui pachet de 8% de acţiuni la Petrom, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii, adjudecarea licitaţiilor privind servicii de consultanţă pentru privatizarea CN Poşta Română şi consultanţă pentru listarea la bursă a 46% din acţiunile deţinute de statul român la Romtelecom.
La dispoziţia lui „Jack“
SRI a monitorizat începând din 2005 grupul coordonat de Stamen Stantchev. Serviciul secret a ataşat la dosar mii de pagini cu transcripturi ale convorbirilor telefonice, DVD-uri cu filmări din restaurante şi hoteluri de lux bucureştene, unde „spionii“ şi „trădătorii“ aveau diverse întâlniri.
Pentru a nu deconspira legăturile ministeriale, Codruţ Sereş este numit în convorbiri „Hakkinen”, Zsolt Nagy - „Shumacher”, iar cehul Susak – „Rumburak“.
Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor
Procurorii au arătat că, pentru a evita eventuala interceptare a serviciilor secrete româneşti, capul reţelei, Stamen Stantchev, le-a dat celor din grup, inclusiv celor doi miniştri, telefoane mobile şi cartele înregistrate în Austria.
În tim