Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a început să facă verificări la primării. Alertă maximă pentru pompierii arădeni care au fost nevoiţi să lupte zile la rând cu miriştile incendiate. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au început, în această dimineaţă, acţiunile de informare preventivă pentru conştientizarea cetăţenilor asupra riscurilor pe care le presupune nerespectarea regulilor de prevenire a incendiilor de vegetaţie uscată. „Este obligatorie afişarea la primării şi în alte zone, în locuri vizibile, a prevederilor referitoare la măsurile de prevenire specifice pe timpul utilizării focului deschis la arderea miriştilor şi a vegetaţiei uscate“, a declarat Sorina Ambruş, purtător de cuvânt al ISU. De asemenea, primarilor li s-a atras atenţia că sunt obligaţi să controleze modul în care sunt respectate prevederile de apărare împotriva incendiilor în timpul utilizării focului deschis la arderea vegetaţiei uscate şi să-i sancţioneze pe cei care nu respectă aceste măsuri. Pompierii au luptat, zilele trecute, cu flăcările în cazul a nu mai puţin de 18 incendii de vegetaţie uscată.
„În numai două zile, au fost mistuite de flăcări aproximativ 50 de hectare de păşune şi teren arabil. Cauza principală a acestor evenimente nedorite a fost igienizarea terenurilor agricole fără respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor“, a mai susţinut Sorina Ambruş. Cele mai mari suprafeţe au ars la Bonţeşti, 20 de hectare şi 20 de pomi fructiferi, Toc, 5 hectare, Valea Mare (Gurahonţ), 4 hectare şi 10 arbori, Ineu, 2,5 hectare.
De asemenea, au ars mai multe porţiuni de vegetaţie situate pe marginea şoselelor drumului naţional Arad – Pecica, drumului judeţean Arad – Şofronea, pe centura Aradului, în apropierea benzinăriei BAT. În cele mai multe cazuri, incendiile izbucnite pe marginea şoselelor sunt provocate de ţigări aruncate la