Traian Basescu a declarat, marti, cu ocazia aniversarii a cinci ani de aderare a Romaniei la NATO, ca apartenenta tarii noastre la organizatie inseamna mai mult decat asigurarea unei umbrele de securitate, are si o componenta simbolistica de aparare a democratiei.
"Aderarea la NATO este o etapa importanta a reintegrarii dupa 1989 in familia democratiilor europene care a avut ca finalitatea integrarea in Uniunea Europeana. Obiectivul integrarii la NATO a dat coerenta clasei politice romanesti si asa am depasit un moment dificil pentru Romania", a declarat seful statului.
Cu ocazia discursului de marti, tinut in camerele reunite ale Parlamentului, Traian Basescu a facut un lucru rar intalnit in actiunile sale, a laudat toate partidele politice care au condus Romania in ultimii ani.
"Putem spune ca meritele aderarii Romaniei la NATO pot fi impartie egal de partidele politice care au guvernat si nu au politizat acest obiectiv. Toate formatiunile politice au privit prezenta Romaniei in NATO ca un obiectiv care tine de interesul national. Aceasta atitudine solidara arata atasamentul pentru progresul democratiei, dupa ce am fost victimele a doua regimuri totalitare: nazism si comunism", a mai declarat presedintele.
Traian Basescu a mai declarat ca tara noastra se numara printre acele state in care sprijinul populatiei fata de NATO este la cote ridicate, de aceea a tinut sa le multumeasca tuturor cetatenilor romani care au acceptat sacrificiile necesare contribuind in mod decisiv la aderarea la NATO.
"Cu aceasta ocazia as dori sa onorez inca o data militarii romani si sa cinstesc memoria celor care si-au dat viata sau au fost raniti in misiunile sub egida NATO, ONU, UE sau cele de tip coalitie cum avem in Irak. Organizarea summitului NATO la Bucuresti, din 2008, dupa patru ani de la aderare, a fixat Bucurestiul pe h