Viitorul economic al Uniunii Europene este in mainile presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarului german, Angela Merkel, ei controland cele mai importante tari europene, din punct de vedere economic.
Cei doi se intalnesc inaintea summit-ului G20, pentru a ajunge la un acord in privinta pozitiei pe care o va adopta Uniunea Europeana cu privire la masurile ce trebuie luate pentru a trece peste criza.
Insa cei doi nu se inteleg deloc, potrivit apropiatilor celor doi sefi de stat, scrie The New York Times. Sarkozy a facut glume pe baza accentului cancelarului german, iar Angela Merkel l-a facut egoist si impetuos, spun surse din interiorul echipelor celor doi.
Cu toate acestea, Sarkozy si Merkel se afla intr-o "casatorie" fortata, economiile tarilor pe care le conduc fiind cele mai mari din zona euro. In general, cand Franta si Germania sunt de acord, restul Uniunii Europene le urmeaza modelul, asa ca este esential ca cei doi lideri sa se inteleaga unul cu celalalt, in aceasta perioada de criza.
Desi raspunsul celor doua tari la criza a fost diferit, Merkel autorizand un pachet de stimuli financiari mult mai mare decat presedintele francez, cei doi au lucrat impreuna pentru a mentine disciplina fiscala in zona euro si au respins la unison cererile Statelor Unite de a acorda imprumuturi de stat si mai mari.
Aceasta conlucrare are si un motiv bun: un "vinovat comun", ambii dand vina pe anglo-saxoni (Marea Britanie si SUA), ale caror practici financiare foarte liberale, necopiate de restul Europei, sunt vazute de Franta si Germania drept prea putin reglementate de stat.
De asemenea, ambele tari, in special Germania, vor sa se asigure ca au destui bani pentru a putea ajuta, la nevoie, economiile mai putin disciplinate din zona euro, precum cele ale Spaniei, Greciei, Irlandei si Portugaliei si