În ciuda avantajelor semnificative de care au beneficiat în ultimii ani şi de gradul de toleranţă tot mai ridicat din partea autorităţilor, homosexualii, lesbienele, bisexualii şi transsexualii din întreaga Europă continuă să reprezinte o problemă pentru conaţionalii lor, mai ales atunci când este vorba despre populaţia din est. Sursa: Sorin Antonescu
România se află pe ultimul loc din punct de vedere al toleranţei gay, se precizează într-un raport de 160 de pagini întocmit de Agenţia pentru Drepturile Fundamentale din cadrul Uniunii Europene.
Discriminarea, atacurile, hărţuirile la adresa persoanelor de o altă orientare sexuală continuă, iar politicienii din statele membre UE par că, cel mai adesea, trec cu vederea toate aceste manifestări de intoleranţă. De asemenea, îngrijorător este faptul că cei mai mulţi dintre opozanţii homosexualităţii şi cei mai violenţi sunt tinerii.
Astfel, raportul publicat de EUObserver arată că numai 11% dintre români ar fi dispuşi să accepte căsătoriile homosexuale. Cei mai toleranţi europeni din acest punct de vedere sunt olandezii, 82% dintre ei fiind de acord cu oficializarea căsătoriilor dintre persoanele de acelaşi sex. Ei sunt urmaţi de suedezi (71%) şi danezi (69%). Lista este încheiată de români, deveniţi, astfel, cel mai puţin toleranţi europeni.
În plus, în timp ce 91% dintre olandezi declară că nu au nicio problemă în a avea un vecin homosexual, românii sunt mult mai reticenţi, doar 36% dintre ei fiind de acord cu vecinii de o altă orientare decât cea heterosexuală.
În Bulgaria, Estonia, Lituania, Polonia şi România legislaţia care face referire la drepturile homosexualilor se loveşte de "răspunsuri negative din partea unor politicieni şi a reprezentanţilor instituţiilor sau grupărilor religioase", se precizează în acelaşi raport.
România luptă cu ga