O mică parte a aparatelor electrice şi electronice colectate sunt reciclate de firme din România. Restul fie ajung în ţări precum Polonia, Ungaria, Slovacia sau Germania, fie rămân în depozitele reciclatorilor de la noi din ţară.Aproape jumătate din deşeurile electrice şi electronice de pe teritoriul european fac obiectul comerţului ilegal şi ajung în Asia sau în Africa. Fluxul pe care îl urmează deşeurile de echipamente electrice începe cu colectarea acestora de la populaţie. Sistemul de colectare a acestor echipamente la nivelul României are în prezent mai multe componente.
Prima dintre ele ţine de posibilitatea predării deşeurilor la centrele municipale de colectare, pe care administraţiile locale trebuia să le înfiinţeze până la sfârşitul lui 2006.
O altă variantă o reprezintă containerele de colectare amplasate în marile magazine.Totodată, un instrument foarte important pentru creşterea cantităţii de astfel de deşeuri colectate de la populaţie îl reprezintă campania „Marea Debarasare”, începută în 2007 de Ministerul Mediului, împreună cu asociaţiile colective, primăriile şi societăţile locale de salubritate.
În prima sâmbătă a fiecărei luni, locuitorii din marile oraşe pot scoate în faţa casei aparatele electrice vechi, acestea urmând a fi ridicate de către angajaţii societăţilor locale de salubritate.
Ponderea revalorificării, sub 10%
Importanţa acestei acţiuni a fost reflectată, în primul rând, de creşterea cantităţii de deşeuri colectate de la populaţie. Astfel, dacă în 2006 s-au strâns 1.130 de tone, iar în 2007 - 3.200 de tone, în anul 2008, odată cu extinderea campaniei la nivel naţional, cantitatea de deşeuri colectate a fost de 20.000 de tone.
Odată colectate, aceste deşeuri sfârşesc însă, în mare parte, în depozite. În anii 2006 şi 2007, ponderea reciclării materialel