Părinţii pot angaja, cu 54 de lei pe lună, „detectivi“ care urmăresc activitatea copiilor la şcoală. Elevii chiulangii apar şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Timiş. „Măcar de ruşine să ia măsuri“, spune inspectorul general Sandu Golcea. Copiii sunt supravegheaţi pe baza unui contract încheiat în trei exemplare între firmă, părinţi şi diriginte. Situaţia şcolară a elevilor din Timişoara este supervizată de „detectivii de note şi de absenţe”. Ideea unui astfel de serviciu i-a venit lui Sergiu Budău (33 de ani). „Prietenii mi-au tot spus că ar dori să aibă un control suplimentar asupra copiilor pentru că, deşi par cuminţi, uneori inventează tot felul de tehnici pentru a-i păcăli”, a explicat timişoreanul.
Mulţi dintre părinţii care apelează la serviciile lui Sergiu Budău sunt foarte ocupaţi. „Sunt oameni care pleacă în delegaţii sau nu au timp să treacă pe la şcoală şi apelează la noi chiar dacă au încredere în copii”, a spus Budău.
Cei mai mulţi clienţi vin însă din rândul părinţilor care au avut probleme în repetate rânduri cu odraslele lor. „O mămică ne-a spus că fiul ei a ars carnetul de note, iar alta s-a plâns că fiul şi-a făcut propriul carnet, falsificând ştampila şcolii”, a exemplificat Budău.
„Ţintele” nu ştiu nimic
Copiii sunt supravegheaţi pe baza unui contract încheiat în trei exemplare între firmă, părinţi şi diriginte, fără ca elevii să bănuiască ceva. În baza acestuia, „detectivul de note” poate să meargă oricând la şcoală şi să stea de vorbă cu dirigintele.
Pe lângă note şi absenţe, părinţii mai primesc prin e-mail sau sms, informaţii legate de problemele de la ore sau de dificultăţile în aprofundarea unei materii.
De asemenea, din rapoarte nu lipsesc datele şedinţelor cu părinţii. Informaţiile despre serviciile „detectivilor” sunt oferite şi pe site-ul www.notesiab