Achiziţia de aur reprezintă o variantă pentru cei care preferă să-şi protejeze banii şi, mai ales, să-i ferească de devalorizare. Dobânzile acordate de bănci pentru depozite şi-au pierdut atractivitatea, odată ce puterea leului a scăzut. Astfel, tot mai mulţi arădeni optează pentru varianta transformării banilor lichizi în aur sau alte metale preţioase. Valoarea acestora e în creştere, aspect ce indică o investiţie sigură.
„Oamenii se îndreaptă spre aur pentru că banii se devalorizează. Preţul unui gram a atins 100 de lei şi, în general, soluţia funcţionează pe timp de criză. Oferă mai multă stabilitate, fapt confirmat şi de cotaţiile bune pe piaţa bursieră”, a explicat Marcel Iovan, bijutier. „Am avut, de exemplu, o clientă care a cumpărat aur în valoare de 2.000 de lei într-o zi, şi ca ea mai sunt mulţi”, a adăugat arădeanul.
Pe lângă scăderea leului, arădenii spun că şi creşterea numărului de spargeri din locuinţe îi determină să-şi ţină economiile departe de casă. „De când cu criza, am decis să-mi transform banii în aur, dar nu am curaj să ţin nimic în casă. În ultimele luni, au fost sparte mai multe apartamente din zona mea, aşa că am apelat la o bancă”, a mărturisit Petru Deaconu, domiciliat în cartierul Grădişte.
Cererea de bijuterii e mare
Bijutierii spun că, odată cu creşterea preţului aurului, cererea pentru bijuterii s-a ridicat cu aproximativ 25 la sută. „E mai sigur decât să-ţi banii la saltea sau în bancă. Dobânzile sunt mici, în vreme ce valoarea aurului, dacă nu creşte, cel puţin e constantă. Cei care îşi permit, achiziţionează chiar şi diamante”, a afirmat George Luncan, consilier financiar. Arădenii sunt avertizaţi însă să evite anunţurile de pe Internet, care cer trimiterea banilor înainte de achiziţionarea podoabelor.