Mediul economic se confrunta, in prezent, cu un risc deflationist, care ar complica iesirea din criza, a declarat miercuri presedintele Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, citat de AFP.
"Pe termen scurt, riscul este deflatia", a raspuns Strauss-Kahn, intrebat de cotidianul El Pais care este impactul scaderii preturilor in Europa si in Statele Unite.
"Deflatia este un risc care nu a mai aparut de foarte multa vreme. Daca intram intr-adevar intr-un scenariu deflationist, acest lucru va complica recesiunea si iesirea din criza", a explicat directorul Fondului.
"Paradoxul este ca, o data criza terminata, ne-am putea confrunta cu un nou risc inflationist, din cauza politicilor actuale de deblocare a lichiditatilor", a adaugat el.
Deflatia - reculul prelungit al preturilor, considerat nefast pentru economie de specialisti, este pe punctul de a afecta mai multe tari.
FMI a estimat, la jumatatea lui martie, ca exista "un risc ridicat" de deflatie in Statele Unite si in Japonia, adaugand insa ca riscul este mai redus in Europa.
Preturile din Spania au scazut in luna martie, pe ansamblul unui an, pentru prima oara de cand se efectueaza astfel de statistici, in 1961.
In Irlanda, preturile anualizate au scazut atat in ianuarie cat si in februarie.
Potrivit agentiei de rating Standard & Poor's, Marea Britanie, Irlanda si Spania sunt tarile cele mai amenintate de un risc deflationist in Europa. Mediul economic se confrunta, in prezent, cu un risc deflationist, care ar complica iesirea din criza, a declarat miercuri presedintele Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, citat de AFP.
"Pe termen scurt, riscul este deflatia", a raspuns Strauss-Kahn, intrebat de cotidianul El Pais care este impactul scaderii preturilor in Europa si in Statele Unite. @N_P