Tiberiu Caraiman, de 45 de ani, a locuit în SUA din 1994, fără a avea însă şi formele legale de şedere. Românul, care îşi câştiga existenţa din pictură, soţia acestuia şi fiul lor de nouă ani sunt astfel nevoiţi să renunţe la visul american pentru a reveni în România. În ideea de a-şi rezolva situaţia, Caraiman a apelat în ultimii ani la mai mulţi avocaţi, care însă nu au reuşit să-i câştige dreptul de a locui în SUA.
De 15 ani, Caraiman, stabilit în statul Michigan, a început demersul pentru a putea obţine actele necesare. Ultimul său avocat, Gabriel Triculescu, a declarat pentru Mlive.com că "este vorba despre un caz ce plânge după justiţie".
Pe 18 martie, acesta a primit o scrisoare de la autorităţi prin care era anunţat că luni, 30 martie, la ora 16.00, trebuie să se prezinte pe aeroportul internaţional din Detroit, pentru a se îmbarca spre România. El nu va mai putea intra, legal, în SUA în următorii 10 ani, din cauza statutului de persoană deportată.
Chiar dacă soţia şi copilul au cetăţenie americană şi pot rămâne în SUA, aceştia îl vor însoţi pe Tiberiu în ţară. Au stabilit ca acesta să plece, conform calendarului stabilit de autorităţi, urmând ca, între timp, soţia acestuia să vândă din lucruri şi să pună la punct detaliile plecării.
Copilul românului, cel mai afectat
Băiatul de nouă ani al familiei Caraiman, Gabriel, a fost retras de la şcoală, şi-a luat rămas bun de la colegi şi a nevoit să renunţe şi la căţelul pe care l-a avut de când era un pui. Acesta nu înţelege foarte bine situaţia şi este forţat acum să se mute la aproape 7.600 de kilometri depărtare, într-o ţară despre care nu cunoaşte foarte multe lucruri. Gina (44 de ani), soţia lui Tiberiu, şi-a abandonat studiile de masterat la Universitatea din Phoenix şi se pregăteşte pentru o viaţă în România.
Tiberiu a ajuns