Summitul G20 e prefatat miercuri la Londra de o serie de intilniri intre greii planetei. „Ne confruntam cu cea mai severa criza economica de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace”, a afirmat Barak Obama in prima sa conferinta de presa din Marea Britanie, la care a participat alaturi de premierul britanic, Gordon Brown. Presedintele american a afirmat ca nu se va putea realiza un progres sustinut pana cand directia sectorului bancar nu este solutionata.
Kilometrul 0 al restructurarii economiei mondiale
Faptul ca la acest summit participa tari de pe un numar-record de continente, iar cele mai mari puteri economice ale lumii nu lipsesc de la negocierile de azi, nu poate decat sa intareasca nevoia de „solutii globale pentru o economie globala”, o sintagma atat de des folosita in ultima saptamana incat tinde sa devina motto-ul summit-ului. Un set de regulamente drastice pentru banci si piete financiare deschide lista discutiilor din aceste zile.
Primul-ministru britanic a afirmat „reinnoirea relatiilor deosebite cu Statele Unite” in prima zi a lunii aprilie. Acesta a descris dimensiunea umana a crizei, definind situatia economica drept „fara precedent”. Gordon Brown, sustinut de Barak Obama, a intarit nevoia de a evita protectionismul si incurajarea a milioane de locuri de munca "verzi" intr-o industrie ecologica, directie in care se doreste reorientarea economiei in viitor.
Cea mai mare investitie in economia mondiala
„Vom face tot ce ne sta in putere pentru a stimula cresterea economica si pentru a ne asigura ca o asemenea criza nu se mai poate repeta”, a spus Barak Obama, sustinand masurile pe care Gordon Brown le-a luat de la inceputul crizei si pana in prezent. Intrebat daca nu este dezamagit de atitudinea Frantei si a Germaniei, care nu sunt increzatoare in adoptarea unui nou pachet de stimuli fiscali, pre