Unui angajat din Bucureşti îi revin aproximativ 7,8 metri pătraţi de spaţiu de birou, nivel comparabil cu cel din New Delhi (India) şi Moscova (Rusia), plasând Capitala pe penultimul loc într-un clasament realizat de compania de consultanţă imobiliară DTZ.
Spaţiul disponibil pentru un român este cu 3,5 metri pătraţi mai mic decât al unui angajat din Praga şi cu 2,1 metri pătraţi sub cel din Budapesta. Unui angajat din Polonia îi revin 9,6 metri pătraţi de spaţiu de birou, unuia din Istanbul 10,3, iar unuia din Kiev îi revin 9,3%. Mai înghesuiţi decât bucureştenii sunt angajaţii companiilor din New Delhi, cu doar 7,6 metri pătraţi.
Angajaţii din capitala Statelor Unite stau cel mai lejer, cu 25,5 metri pătraţi. În ceea ce priveşte costurile anuale de ocupare a birourilor, alcătuite din chirie şi alte cheltuieli, Bucureştiul a urcat cinci poziţii până pe locul 92, din 144, în clasamentul de anul acesta. Potrivit studiului, costul de ocupare pe fiecare loc de muncă în 2008 se situa la 3.540 de euro/an, în creştere cu 15,7% faţă de 2007, şi estimează pentru acest an scăderea acestuia, fără a preciza cu cât.
Dintre capitalele statelor din Europa Centrală şi de Est, Bucureştiul se află şi de această dată pe penultima poziţie în funcţie de nivelul costurilor pe loc de muncă, după Moscova, Kiev, Varşovia şi Praga. Spre comparaţie, în Moscova, cel mai scump oraş din regiune, nivelul este de 13.480 de euro pe an, chiar dacă un angajat rus lucrează în acelaşi spaţiu cu unul român, în Kiev, de 9.030 euro, iar în Varşovia, de 5.170 euro. Doar în Budapesta se cheltuieşte mai puţin pe un loc de muncă, adică 3.250 de euro/an comparativ cu nivelul din Bucureşti. (A.G.)
Unui angajat din Bucureşti îi revin aproximativ 7,8 metri pătraţi de spaţiu de birou, nivel comparabil cu cel din New Delhi (India) şi Moscova (Rusia), plasând Capitala pe penultimul loc într-u