Petrom, cea mai mare companie locala, a semnat ieri un acord cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru un imprumut de 150 mil. euro pentru proiecte de mediu, alte 150 mil. euro urmand sa fie sindicalizate prin intermediul institutiei financiare.
"Vom avea o politica financiara prudenta si nu excludem pe viitor posibilitatea accesarii altor finantari. Bugetul pentru anul acesta este unul realist, tinand cont de situatia actuala, dar volatilitatea de pe piata poate avea un impact asupra acestei previziuni. Ne asteapta un an cu multe provocari si estimez ca si 2010 si 2011 vor fi la fel", a declarat Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom.
Bugetul de investitii este de un miliard de euro, mai mic decat anul trecut, cand a fost de 6,4 mil. lei (1,7 mld. euro). Compania estimeaza o scadere a cifrei de afaceri de la 16,7 mld. lei (4,53 mld. euro) in 2008 la 11,1 mld. lei (2,7 mld. euro) anul acesta. Totodata, compania estimeaza un profit net de 1,1 mld. lei (275 mil. euro), in usoara crestere fata de castigul de 1 mld. lei (271 mil. euro) raportat anul trecut.
Analistii grupului austriac Erste estimeaza insa o crestere a pretului petrolului la 65 de dolari pe baril si vad afaceri consolidate de 14,83 mld. lei la Petrom in 2009, potrivit unui raport privind sectorul petrolier din Europa Centrala si de Est. Petrom si OMV sunt principalele recomandari ale Erste, pretul-tinta pentru actiunile Petrom fiind de 0,17 lei/actiune, fata de o cotatie de 0,153 lei la finalul sedintei de ieri.
Petrom se afla in negocieri pentru un alt imprumut de la BERD in valoare de 200 mil. euro pentru unitatea de productie a energiei electrice de la Brazi.
"BERD a fost de acord sa finanteze economia Romaniei cu un miliard de euro, ca parte a imprumutului cu FMI pentru urmatorii doi ani. Aproape jumatate din aceasta suma se va duce la banci, iar restul va