«SUA rămân, din punct de vedere financiar, naţiunea indispensabilă pentru bunul mers al lumii.» V-am dat bani. Acum vrem putere. Asupra voastră. Ai noştri sunteţi, jar mâncaţi. Şi nu aveţi de ales, aşa că ciocu’ mic. Şi voi, şi prietenii voştri – care, întâmplător, sunt şi opoziţia noastră politică. La prima vedere, cele de mai sus ar putea fi mai degrabă replicile unui dialog de culise într-o cameră ascunsă şi plină de fum de ţigară din Bu
«SUA rămân, din punct de vedere financiar, naţiunea indispensabilă pentru bunul mers al lumii.»
V-am dat bani. Acum vrem putere. Asupra voastră. Ai noştri sunteţi, jar mâncaţi. Şi nu aveţi de ales, aşa că ciocu’ mic. Şi voi, şi prietenii voştri – care, întâmplător, sunt şi opoziţia noastră politică. La prima vedere, cele de mai sus ar putea fi mai degrabă replicile unui dialog de culise într-o cameră ascunsă şi plină de fum de ţigară din Bucureşti, Moscova sau Minsk – în orice caz, o capitală de stat ai cărui politicieni fac slalom cu legea.
Aparenţele însă înşală. Mesajul cu pricina aparţine administraţiei conduse de Barack Obama. Transmis de Timothy Geithner, noul ministru al finanţelor de la Washington, el a fost pe cât de dur pare în deschiderea acestui text, deşi forma sa oficială a luat haina unui limbaj birocratic aparent lipsit de vână şi de colţi.
Nu ştim încă toate detaliile planului dlui Geithner de a reconstrui întreaga arhitectură a regimului de reglementare a sectorului financiar. Este prea devreme să speculăm asupra implementării acestor iniţiative şi a modului specific în care intenţiile exprimate de oficialul american vor deveni realitate. Putem însă trage deja câteva concluzii utile, doar pe baza discursului ţinut de dl Geithner în faţa Legislativului american.
Prima ţine de continuitate şi de validitatea ideilor bune, indiferent de culoarea politică a celor care le-au emis.