Criza financiară şi creşterea fiscalităţii pe angajator transformă salariaţii şi mai ales managerii de pe poziţiile medii şi înalte în Persoane Fizice Autorizate. Fără a avea neapărat legătură cu numărul semnificativ de manageri români care au ales să părăsescă multinaţionalele în prag de criză, statisticile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată o creştere importantă a numărului de persoane fizice înregistrate. Aşa cum a mai menţionat
Criza financiară şi creşterea fiscalităţii pe angajator transformă salariaţii şi mai ales managerii de pe poziţiile medii şi înalte în Persoane Fizice Autorizate.
Fără a avea neapărat legătură cu numărul semnificativ de manageri români care au ales să părăsescă multinaţionalele în prag de criză, statisticile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată o creştere importantă a numărului de persoane fizice înregistrate.
Aşa cum a mai menţionat Capital, cea mai mare creştere se înregistrează în domeniul agriculturii şi pisciculturii, dar acelaşi fenomen se înregistrează şi în servicii sau în IT&C, mai ales în rândul middle şi top-managementului. Cu alte cuvinte, companiile preferă să-şi treacă angajaţii de pe contracte individuale de muncă pe contracte de persoană fizică autorizată (PFA).
„Nu doar preferă, ci în multe cazuri companiile chiar îşi obligă angajaţii să treacă pe PFA. E mai avantajos pentru firmă. Dacă nu sunt de acord, pot pleca acasă“, spune George Butunoiu, headhunter şi consultant în resurse umane, unul dintre posibilele motive ale plecării unor manageri din diverse companii. „Aceste măsuri sunt luate în special la nivel de top şi middle management, deoarece angajaţilor mai mici le e greu să se descurce cu astfel de contracte, iar pe de altă parte, se realizează economii mai consistente la nivelul angajaţilor de top“, adaugă Butunoiu.
În opinia consultantulu