» Unitatea in fata crizei nu pare sa depaseasca nivelul declarativ, fisurile fiind evidente inaintea Summitului G20, care va incepe maine la Londra.
» Unele state europene, in special Germania si Franta, nu agreeaza ideea de a cheltui si mai mult decat au investit deja pentru stimularea economiei.
» China, India si alte state emergente ridica semne de intrebare chiar asupra modelului economic si financiar american si, implicit, asupra dreptului SUA de a dicta agenda mondiala.
Presedintele SUA, Barack Obama, a incercat intr-un interviu acordat cotidianului "Financial Times" sa minimalizeze dezacordurile dintre SUA si Marea Britanie, pe de o parte, si unele state europene, pe de alta parte, cu privire la solutiile pentru iesirea din criza economica. Obama a tinut sa sublinieze ca nu se pune problema alegerii intre a mari pachetul financiar destinat stimularii economiei (varianta sustinuta de Washington si Londra) si a reforma structurile de reglementare financiara globala (pentru care se pronunta categoric Berlinul si Parisul).
Abordarea nu este una de tip "ori/ori" (asa cum prezinta lucrurile presa, a tinut sa sublinieze presedintele american), ci una de tip "si/si", fiind nevoie in egala masura si de stimularea economiei, si de reglementari care sa impiedice, in viitor, declansarea unor noi crize.
Misiunea lui Obama la Summitul G20 nu va fi deloc usoara, intrucat i se cere sa proiecteze atat o imagine de forta a SUA, cat si noul model de cooperare internationala promis inca din campania electorala pentru prezidentiale, se arata intr-o analiza publicata de "New York Times". "Restul lumii se asteapta la multe de la el. Pe de o parte, toti il vor critica si vor critica modelul american. Dar toti vor sa auda ca el poate sa faca un miracol", a explicat Kenneth Rogoff, economist la Harvard.
Partenerii de dialog nu