Cunoaşterea tipului de ten şi calitatea pe care ne-o putem permite sunt esenţiale în alegerea unei creme potrivite pentru faţă. Dacă ne cunoaştem exact tipul de ten, putem alege textura produsului. „Tenul uscat are nevoie de agenţi emolienţi, deci de o cremă mai grasă, în timp ce tenul deshidratat are nevoie de apă, adică de o cremă hidratantă”, explică Dana Sota, consultant în beauty. Tenul uscat nu produce sebum şi, adesea, persoanele cu acest tip de ten se ridează mai uşor şi nu au porii vizibili. De aceea, tenului uscat i se potriveşte cel mai bine o cremă onctuoasă. Tenul normal este foarte rar întâlnit şi, de cele mai multe ori, doar persoanele tinere au un asemenea noroc. Acest tip de ten are o hidratare optimă în toate zonele feţei, neavând porţiuni uscate sau grase, iar secreţia de sebum este echilibrată.
Persoanele cu tenul gras se confruntă, adesea, cu un exces de sebum, au porii largi şi încărcaţi, iar „punctele negre” nu lipsesc. Totuşi, există şi un avantaj. „Datorită faptului că este bine emoliat din interior, se ridează mai greu”, precizează Dana Sota. Un caz special întâlnim la persoanele care au pe faţă atât zone grase, cât şi uscate – în majoritatea cazurilor, zona T (frunte, nas, bărbie) este mai grasă, în timp ce obrajii şi zona din jurul ochilor sunt uscate. Tenul combinat sau mixt este cel mai des întâlnit. „În cazul acestui tip de ten, se poate aplica, spre exemplu, un fluid matifiant pe zona T şi o cremă hidratantă pe restul feţei”, sfătuieşte Sota. Specialiştii spun că tenul nostru evoluează în funcţie de schimbările hormonale, alimentaţie, fumat, medicamente şi predispoziţii genetice.
De asemenea, un rol important îl au şi factorii externi – clima, soarele, rutina zilnică de îngrijire. „Trebuie ştiut faptul că tenul evoluează şi în funcţie de anotimp. Iarna tinde să devină mai uscat, are nevoie de hrănire şi protecţie contra