Intr-o vreme in care totul se deruleaza pe repede inainte, iar timpul tot nu e de ajuns pentru ca toate sarcinile sa fie duse la indeplinire, relaxarea pare a fi mai mult decat un capriciu, e un moft pe care si-l permit din ce in ce mai putini.
Dar, din pacate, stresul tot isi va spune cuvantul intr-o zi; decat sa te doboare total, mai bine recunoaste ca si-a facut loc in viata ta si baga-l in seama din cand in cand, te sfatuieste self.com.
"Stresul cronic poate avea un efect profund asupra organismului, facandu-te mai vulnerabil la boli", explica dr. Lee Berk, de la Universitatea Loma Linda din California.
Corpul nostru vede stresul ca pe o amenintare, explica Berk, determinandu-l sa produca adrenalina si cortizol, hormoni care cresc ritmul inimii, presiunea in vasele sangvine si nivelul glucozei.
In astfel de momente, este indicat sa ne luam o mica pauza de relaxare. Orice activitate care ne face placere declanseaza in creier centrii placerii, inhiband productia de cortizol si ajutand la eliberarea serotoninei.
Nu trebuie sa iti dai demisia si sa te muti pe o insula pustie pentru a avea o viata mai calma. Sunt de ajuns cateva minute de relaxare, din vreme in vreme, pentru o functionare optima. Si cateva alimente pe care sa le ai la indemana pentru a preintampina aceste "atacuri de stres".
Alimente pentru a vedea lumea in roz
Pentru a preintampina situatiile stresante, fa-ti provizii de alimente care au capacitatea de a le invinge. Pentru a vedea lumea in culori mai vii, incearca un iaurt usor, migdale, fistic, somon, scoici, crevete si nuci.
Vitamina B stimuleaza productia de serotonina, ajutandu-te sa te relaxezi, explica dr. Paul Lachance, de la Rutgers University, in New Brunswick, New Jersey. Alege nucile pentru B6, pestele si iaurtul pentru B12 si, pentru placerea ta