Creditele neperformante sunt in crestere, asa cum era de asteptat, insa nu se apropie de un nivel critic pentru BCR, afirma Dominic Bruynseels, directorul executiv (CEO) al celei mai mari banci de pe piata.
"Trebuie totusi sa ne ocupam de aceasta problema si sa ajutam clientii, eventual cu restructurari ale creditelor. La retail avem circa 5.000 de clienti cu probleme, ceea ce mi se pare inca un numar mic. Deprecierea leului i-a afectat mai ales pe cei cu credite ipotecare si incercam sa le reducem ratele", spune Bruynseels.
Seful BCR considera ca intarirea leului din ultimele zile reflecta reactia pozitiva a pietei la incheierea discutiilor cu FMI, evolutia fiind previzibila, insa mai departe miscarea cursului va depinde de cum va fi administrata economia si ce se va mai intampla in afara. "Sunt multe de facut in economie si inca nu este clar cum vor merge lucrurile."
Pe masura ce pachetul negociat cu FMI isi va face simtite efectele, el spera ca dobanzile vor scadea, "mai degraba mai curand decat mai tarziu".
De asemenea, se asteapta ca aranjamentul cu Fondul sa duca la ingustarea diferentialului mare de dobanda intre creditul in euro si cel in lei.
"Pe piata romaneasca nu exista o problema de lichiditate, ci partial o problema de cost al banilor, fiind dificil sa mentii un business viabil mai ales in cazul IMM-urilor, care se finanteaza preponderent in lei. Noi incercam sa mentinem costul creditelor la niveluri competitive."
Bruynseels spune ca in perioada scursa de la inceputul anului creditul de retail s-a miscat foarte lent, dar spera ca va incepe sa revina pe segmentul de consum in preajma Pastelui. "Pentru creditele ipotecare este important sa revina increderea clientilor, sa decida ca a venit momentul potrivit sa cumpere si cred ca niste dobanzi mai mici ii vor convinge."
In acelasi timp, el afirma ca BCR este a