Claudiu Cristea si Elisa Kaufmann sunt doi dintre romanii stabiliti in Elvetia care au decis sa nu mai stea pe ganduri. “Noi am cumparat casa inainte de criza financiara si nu am fost motivati de scaderea dobanzilor ci de faptul ca ne doream o casa a noastra si spatiu mai mult. Platim pentru creditul ipotecar cu 200 de franci mai putin decat plateam chirie iar in 5 ani casa va fi a noastra” spune Claudiu Cristea. Dar merita sa fi proprietar in Elvetia, de exemplu? Sau e mai bine sa stai mai departe cu chirie? De ce si-ar cumpara romanii case?
In sufletul oricarui roman stabilit vremelnic sau nu pe alte meleaguri exista insa si aspiratia de a avea propria casa. De a abandona statutul de chirias (considerat de unii rusinos) pentru cel de proprietar.
Reactia celor ramasi acasa atunci cand aud ca “occidentalul” sta cu chirie este una vecina cu dispretul. In Romania exista din acest punct de vedere un fals complex de superioritate.
Ceausescu a transformat Romania intr-o tara de proprietari. Si nu doar pentru ca era simplu sa faci un C.A.R si sa iti cumperi o casa ci si pentru ca totul se facea fara prea multa hartzogaraie si fara nici un risc, este de parere Cristian Ciressan, un roman stabilit in Elvetia, doctor in tehnologia informatiei si mic investitor imobiliar in Romania:
“Cine se gandea la vreun risc pe vremea lui Ceausescu? Ce fel de risc ne puteam imagina atunci? Trebuia doar sa vrei... si cine nu vroia? Ce puteai sa faci cu banii atunci? In general 3 lucruri : mers in vacanta, cumparat masina sau cumparat apartament. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca pe vremea aceea chiria era imorala si pentru cel care o primea si pentru cel care o dadea.”
Majoritatea rezidentilor elvetieni sunt chiriasi
Spre deosebire de alte tari, cea mai mare parte a comunitatii romanesti din Elvetia, de pilda, este compusa d