In lupta cu ranile care pot infecta pielea, oamenii de stiinta au descoperit o noua arma cu efecte antiseptice. Este vorba de un amestec special obtinut din uleiul extras din arborele de ceai si azotatul de argint. Mixtura se aplica pe lipozomi (sfere mici create din lipidele naturale ale organismului) si are ca efect cresterea rapida a activitatii antimicrobiene.
Profesorul Wan Li Low, impreuna cu o echipa de specialisti de la Universitatea din Wolverhampton (Marea Britanie) a prezentat rezultatele unui studiu pe aceasta tema in cadrul unui congres pe teme de microbiologie, desfasurat ieri in orasul Harrogate. Potrivit cercetarilor efectuate, s-a demonstrat faptul ca acest amestec de ulei din arbustul de ceai si azotatul de argint este foarte util in combaterea mai multor tipuri de microorganisme. Explicatia consta in faptul ca, in concentratii reduse, acest amestec isi creste potentialul antimicrobian si, conform testelor de laborator efectuate pe diversi agenti patogeni, au un rol extrem de important in prevenirea infectiilor dermatologice. Astfel, s-a demonstrat eficacitatea terapeutica in cazul stafilococului auriu, dar si a candidozei.
Acest proces se desfasoara prin intermediul lipozomilor, care sunt descrise de specialisti drept microsfere de origine vegetala, care incapsuleaza vitamine si ingrediente active nutritive, hidratante si antiseptice, transportate in interiorul celulelor pielii, reparand astfel epiderma de la interior la exterior. Totusi, cercetatorii avertizeaza ca este periculoasa folosirea separata a celor doua produse - uleiul din arbustul de ceai si azotatul de argint (decolorarea si iritarea pielii sau ulceratii ale picioarelor).
In prezent, diverse creme au in compozitie ulei din arbore de ceai. Cunoscut si sub denumirea de "Melaleuca alternifolia", arborele de ceai este un arbust inalt, original din Australi