Prezentarea proiectului de buget al municipiului nu a trezit nici în acest an interesul contribuabililor bistriţeni. Ca în fiecare an, dezbaterea publică pe buget i-a avut drept participanţi pe directorii din Primărie, vreo trei consilieri locali şi nu mai mult de patru locuitori ai oraşului. Bugetul care urmează să ajungă în 6 zile pe masa consilierilor locali pentru adoptare este semnificativ mai suplu în 2009 faţă de 2008. În cifre brute, diminuarea faţă de anul trecut este de circa 18 143 lei. Potrivit primarului Ovidiu Creţu, previziunile iniţiale erau şi mai pesimiste şi “mergeau până la o reducere a cifrelor bugetare cu 15 %, dar la această oră diferenţa este de 12,74 %”.
Bugetul afectat de creditul pentru drumuri
Cu asemenea buget şi cu cheltuieli de personal sensibil egale cu ale anului trecut, executivul Primăriei nu prea are cine ştie ce opţiuni: cheltuieli minime la dotări, asigurarea funcţionării bugetare, investiţii în limita a 14 % ( circa 24,3 milioane) şi dacă este posibil, spune primarul, demararea a cât mai multor proiecte din fonduri structurale. Ovidiu Creţu a explicat că deşi bugetul e insuficient, nici nu mai poate fi vorba de angajarea de noi credite, în condiţiile în care deja se plăteşte cam cu 3,5 % din bugetul pe 2009, împrumutul pentru drumuri, angajat de fosta administraţie în 2007.
Investiţii firave
Din cei 24,3 de milioane programaţi pentru investiţii, cei mai mulţi bani (3,9 milioane) se vor duce către co-finanţarea reabilitării termice a 23 de blocuri prinse în programul naţional, iar alte 3,247 milioane către modernizare de străzi. Pentru locuinţele sociale care se vor construi în cartierul Viişoara este alocată o felie de 2,9 milioane din bugetul pe 2009 în cadrul unui proiect care costă în total 32 de milioane. Banii de investiţii se vor duce şi către şcoli, utilităţi în