BNR elibereaza 3-4 miliarde de euro din rezerva minima in valuta. Bancile private obtin astfel ceea ce vor de ani de zile.
Banca Nationala a luat ieri o decizie soc prin care le pune bancilor in brate circa 4 miliarde de euro doar daca atrag surse de finantare pe termen lung, respectiv peste doi ani de zile.
Consiliul de Administratie al BNR a hotarat scaderea de la 40% la 0% a sumelor pe care bancile trebuie sa le imobilizeze la Banca Nationala - asa-numitele rezerve minime obligatorii - din fondurile atrase pe perioade mai lungi de doi ani.
Consiliul de Administratie al BNR a hotarat ieri sa mentina neschimbata dobanda-cheie la lei la nivelul de 10% pe an, la fel si ratele de constituire pentru rezervele minime obligatorii. Astfel, bancile vor fi nevoite sa puna deoparte 20% din sumele atrase in lei care trebuie rambursate in mai putin de doi ani, respectiv 40% din fondurile in valuta.
Decizia a fost anuntata ieri la pranz, insa discutiile Consiliului de Administratie, incepute la ora 10, s-au prelungit pana spre seara. Comunicatul integral al BNR a venit dupa inchiderea editiei si il puteti citi pe www.zf.ro.
Pentru sumele in valuta care trebuie rambursate in mai putin de doi ani bancile trebuie insa in continuare sa imobilizeze in rezerve de 40%. Decizia ar putea sa duca la eliberarea in sistem a 3-4 miliarde de euro, calculeaza analistii.
Totusi, aceasta masura nu se va aplica imediat, ci abia de la sfarsitul lunii mai, respectiv atunci cand este asteptata intrarea primei transe din imprumutul de la Fondul Monetar International, de 5 miliarde de euro, in rezerva valutara a BNR.
Rezervele minime in valuta constituite de banci sunt parte a rezervei valutare a tarii, unul din principalii indicatori de incredere urmariti de investitorii straini si de agentiile de rating.
Nivelul ridicat al rezervei valutare a permi