Pensionarii vor beneficia incepand de astazi de o pensie minima de 300 de lei, in schimb vor plati mai mult pentru medicamentele romanesti. De asemenea, se vor scumpi tigarile si bauturile alcoolice. Economistul Ilie serbanescu sustine ca majorarea preturilor este o masura necesara pentru a putea rambursa imprumutul luat de la Fondul Monetar International (FMI).
Executivul a decis introducerea, incepand de astazi, a pensiei sociale minime garantate de 300 lei, crescand si punctul de pensie cu 3% pana la aproximativ 718 lei. Astfel, peste 800.000 de pensionari, care provin atat din sistemul public, cat si din agricultura, vor beneficia de aceasta marire.
Liviu Voinea, directorul Grupului pentru Economie Aplicata, crede ca aceasta masura este importanta deoarece "pentru prima data se introduce conceptul de pensie minima garantata", mai ales ca "pe timp de criza reforma economica trebuie insotita si de masuri de protectie sociala". In schimb, economistul Ilie serbanescu argumenteaza ca, tinand cont ca FMI, de la care Romania s-a imprumutat recent, a fost de acord cu aceasta masura, "se intentioneaza eliminarea punctului de pensie". "Daca se doreste sa se dea ceva in plus la pensii, sa se dea din bugetul de stat, dar nu din cel de pensii", ne-a spus economistul.
Ministerele Muncii, Finantelor si reprezentantii sindicatelor ar dori elaborarea unei legi unice a pensiilor, care sa elimine diferentele dintre pensiile foarte mari si cele mici. Ilie serbanescu sustine ca demersul nu este necesar deoarece "legea pensiilor este perfecta, trebuie insa sa nu mai fie amendata", cu alte cuvinte, sa nu se mai faca derogari pentru alte categorii speciale de pensionari, cum ar fi magistratii sau cei care au lucrat in armata. In schimb, Liviu Voinea considera ca "pensiile speciale nu vor fi scoase, insa s-ar putea introduce o normalizare graduala intre p