Teatrul LUNI de la Green Hours petrece fără perdea azi, de 1 Aprilie. Diseară, în subsolul de pe Calea Victoriei, nr. 120, se joacă spectacolul „Povestea Poveştilor”. Nu, nu e păcăleală, ne asigură gazdele, care-şi îmbie spectatorii din Capitală cu două reprezentaţii cu intrare gratuită.
Piesa – bazată pe texte de Ion Creangă, Mircea Nedelciu, George Călinescu, Luca Pitu şi patru cântece de Ada Milea – este o producţie a Teatrului TANDEM, din Piatra Neamţ, şi-i aduce în scenă pe actorii Maria Hibovski, Cristina Bodnărescu şi Gheorghe Hibovski (cel care a şi regizat spectacolul). Prima reprezentaţie a „Poveştii Poveştilor” este programată de la ora 18.30 şi e rezervată nefumătorilor (pe durata spectacolului nu se va fuma în clubul Green Hours). A doua punere în scenă e prevăzută pentru ora 21.00. De fiecare dată, locurile sunt la liber în limita disponibilităţii.
În piesa de la Green Hours, limbajul celebrei scrieri a lui Creangă, „Povestea Poveştilor”, este interferat cu „comentarii” literare ale unor contemporani, într-o viziune modernă şi în interpretarea asumată şi performantă a trupei de actori. Acestea sunt motivele pentru care Voicu Rădescu, directorul Teatrului LUNI, crede că diseară veţi avea ocazia să aplaudaţi „un spectacol de cafe-teatru de valoare”.
Bip, bip, bip
Ion Creangă nu a scris numai „Amintirile” şi texte pentru copii, după cum aflăm în clasele mici, ci şi alte tipuri de poveşti. Una dintre acestea din urmă este „Povestea Poveştilor (sau Povestea p...)”, în care graiul moldovenesc se îmbină cu foarte multe cuvinte interzise. Pe scurt, povestea cu bipuri rămasă de la Creangă este despre un ţăran care seamănă porumb, pe câmp. Hristos şi Sfântul Petru trec pe lângă ogor, deghizaţi, şi-l întreabă ce seamănă. Acesta răspunde cu acel cuvânt. Care nu are voie în pagina de ziar. Sinonimul popular pentru p