Cei puşi pe glume au astăzi o scuză bună pentru a-i păcăli pe cei din jur. Un plic lăsat pe birou, un cadou care nu este chiar ceea ce pare sau o vorbă aruncată în vânt - toate pot fi, azi, păcăleli. Tot mai mulţi români se întrec în a face farse prietenilor şi colegilor de 1 Aprilie, marcând, astfel, Ziua Păcălelilor. Deşi deocamdată această zi nu a prins cu adevărat rădăcini la noi, oamenii cu simţul umorului văd în această sărbătoare internaţională dedicată farselor o ocazie bună de a-i pune pe jar pe cei din jur.
Obiceiul, care are origini franceze, prinde în România în special în mediul urban, spun antropologii. Sărbătoarea „de import” nu a pătruns încă în mediul rural, unde oamenii nu prea au auzit de Ziua Păcălelilor.Cu toate că nu există un studiu care să indice modul în care majoritatea românilor încearcă să-şi păcălească prietenii şi colegii, unii spun că farse bune pot fi făcute la locul de muncă.
Farse la birou
„Am eu o glumă bună de făcut, acum cu criza asta”, spune Lucian M., în vârstă de 32 de ani. „Am un coleg chiulangiu, care mă scoate din minţi. Tot timpul inventează scuze ca să poată lipsi. O să-i pun un plic pe birou pe care o să scriu «Preaviz». Abia aştept să văd ce mutră o să facă. Şi ies şi ieftin”, adaugă Lucian. „În fiecare an, am prins un context bun să-i spun unui coleg că-l caută şeful şi e groaznic de nervos. Imediat se albea la faţă”, povesteşte la rândul său Laurenţiu R., în vârstă de 38 de ani.
Realizatorul TV Viorel Gaiţă nu a renunţat la păcăleli
Cei care sunt puşi pe glume şi farse de 1 Aprile nu se limitează numai la locul de muncă. Prietenii sunt cel mai uşor de păcălit întrucât cei care vor să le întindă o capcană le cunosc slăbiciunile.
Cadouri-surpriză
Farsorii pot găsi articolele necesare unei păcăleli savuroase la magazin