Ioan Chiriac, proprietarul unei ferme din localitatea Radomireşti a instalat în grajduri difuzoare, din care răsună muzică clasică. Animalele sunt mai liniştite şi dau mai mult lapte, iar îngrijitorii au învăţat şi ei să diferenţieze compozitorii. Cele 500 de vaci de rasă Holstein din Radomireşti (judeţul Bacău) sunt răsfăţate ca doamnele din înalta societate. Bovinele îşi rumegă în tihnă nutreţul, pe acorduri de Mozart, Liszt sau Beethoven.
„Când le-am pus prima dată muzică (în urmă cu cinci ani, n.r.) cred că era Beethoven. S-au adunat toate vacile lângă difuzoare.
Nu ne venea să credem, iar îngrijitorii şi-au făcut cruce”, îşi aminteşte amuzat Ioan Chiriac. Şefii fermei spun că vacile sunt cu pedigree şi că s-au hotărât de la început să le trateze „cum scrie la carte”.
„Văcuţele noastre sunt de rasă pură, monitorizate de Oficiul de reproducere şi înregistrate la Registrul Genealogic de Stat. Voiam să ştim cât mai multe despre ele.
Aşa am aflat că muzica are aceleaşi efecte asupra animalelor ca şi asupra oamenilor şi ne-am decis să instalăm difuzoare la care să le punem muzică tot timpul”, explică Emil Cărăuşu, medicul veterinar al fermei.
Bovinele se dau în vânt după Vivaldi
Cu timpul, îngrijitorii au ajuns să le cunoască şi preferinţele muzicale. „Cel mai mult le place muzica preclasică. Când le punem Vivaldi aproape că moţăie de plăcere”, adaugă medicul.
Patronul spune că, de când îşi „cultivă” vacile, acestea dau în medie 25-30 litri de lapte pe zi, pe care îl livrează la o fabrică de prelucrare.
Tratate „ca nişte doamne”
Îngrijitorii se străduiesc să le asigure văcuţelor tot confortul. „Sunt doamne de rasă, aşa că avem pentru ele ventilatoare pe timp de vară care pornesc automat la peste 20 de grade”, se laudă Ioan Chiriac.