Multe dintre măsurile discutate cu patronii şi sindicatele la începutul anului nu au fost puse în practică nici până în prezent. Sursa: Codrin Prisecaru
Cea mai mare parte dintre măsurile pentru combaterea crizei economice, convenite la începutul anului cu patronii şi cu sindicatele, a rămas o simplă păcăleală. Acestea nu se aplică fie pentru că guvernul nu şi-a făcut treaba, fie din cauză că şi-a făcut-o neprofesionist. În acest fel, miniştrii au spulberat încrederea sindicatelor şi patronatelor, pe care şi-o câştigaseră în ianuarie, în timpul negocierilor măsurilor anticriză.
Mai mult, guvernul s-a grăbit să aplice în special soluţiile pentru a aduce cât mai mulţi bani la buget, cum ar fi creşterea accizei pentru tutun şi alcool sau majorarea contribuţiilor sociale. Iar măsurile menite să-i ajute pe români să depăşească acest an dificil întârzie în mod nejustificat.
Spre exemplu, „neimpozitarea profitului reinvestit începând cu al doilea trimestru din 2009 este o promisiune neonorată a primului-ministru şi a ministrului de finanţe”, ne-a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor.
Dacă măsură nu se va aplica acum, „să nu ne mai mirăm atâta că ne ducem în jos pe tobogan”, a adăugat el. Dacă ar fi aplicată asupra profitului din 2009, măsura ar fi aproape inutilă, deoarece majoritatea companiilor nu se aşteaptă la câştiguri pe timp de criză, explică, pentru EVZ, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR).
Angajamente neonorate
Promisiunile care au ajuns să fie realizate sunt cele sociale, precum medicamente mai ieftine pentru pensionari sau pensia minimă, bani mai mulţi pentru programul „Rabla” şi câteva modificări legislative pentru absorbţia fondurilor europene şi achiziţiile publice.
Cele neonorate însă cup