Peste 45 la sută din maghiarii care locuiesc în Transilvania consideră că etnia reprezintă un dezavantaj, în condiţiile în care se consideră discriminaţi de majoritatea românească, potrivit unui sondaj preluat de Mediafax. Potrivit sursei citate, 45,7 la sută dintre respondenţi consideră că a fi maghiar reprezintă un dezavantaj, pentru că românii nu îi privesc "cu ochi buni" şi râd de ei dacă nu vorbesc limba română corect. În plus, ei spun că sunt oprimaţi şi se consideră cetăţeni de rangul doi. Cei care se simt defavorizaţi au susţinut că găsesc mai greu un loc de muncă, nu pot ocupa anumite funcţii, nu se pot afirma la fel ca românii şi nu au universitate în limba maternă, şi nici autonomie.
Pe de altă parte, 27,3 la sută dintre respondenţi consideră că apartenenţa la etnia maghiară este un avantaj pentru că ştiu o limbă străină în plus, pot să se realizeze în zonele în care locuiesc şi pot învăţa în limba maternă.
Bela: Sondaj cu rezultate pozitive
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a apreciat că sondajul efectuat în comunitatea maghiară "are rezultate importante şi pozitive”.
Sondajul a fost realizat de Institutul de Cercetări Kvantum la comanda UDMR în perioada 13 februarie - 9 martie pe un eşantion 1.910 subiecţi din Transilvania şi are o marja de eroare de 2,9 la sută.