Disensiunile dintre marile puteri economice privind eforturile de combatere a crizei mondiale vor fi greu de depăşit. Sursa: AFP
Participanţii la Summitul G20, ale cărui lucrări se desfăşoară astăzi, la Londra, par să se fi grupat în tabere opuse, în funcţie de pachetul de măsuri pe care fiecare îl susţine pentru ieşirea din criza economică. Statele Unite şi Marea Britanie, pe de o parte, susţin iniţierea de noi eforturi pentru atingerea acestui obiectiv, dar se lovesc de opoziţia Franţei şi Germaniei.
Washingtonul a avertizat ieri că Statele Unite „nu pot fi singurul motor” al relansării economice. Cel mai arzător punct de pe agenda reuniunii din capitala britanică este cel al înăspririi reglementărilor din sectorul financiar. Tabăra anglo-saxonă manifestă rezerve faţă de o astfel de iniţiativă, dar Parisul şi Berlinul cer măsuri concrete şi nu „un capitalism financiar fără principii şi morală”.
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a întreţinut atmosfera tensionată care a prefaţat summitul de azi, declarând ieri că Franţa şi Germania nu sunt mulţumite de proiectul de comunicat final al reuniunii. Parisul reproşează, de asemenea, administraţiei americane că dă dovadă de o „toleranţă anglo-saxonă tradiţională” în privinţa paradisurilor fiscale, o altă proble mă care va suscita discuţii aprinse. China pare însă decisă să se opună oricărei măsuri ce riscă să afecteze centrele sale financiare, Hong Kong şi Macao.
Fondurile FMI vor fi suplimentate
Sistemul de remunerare a bacherilor şi suplimentarea fondurilor de care dispune FMI par să fie subiecte de pe agendă asupra cărora există un minim consens. Premierul britanic, Gordon Brown, a dat asigurări că G20 va pune bazele unor reguli comune privind limitarea primelor acordate directorilor companiilor asistate financiar de stat.
Deşi măsura dub