Studenţimea din Constanţa a fost solidară astăzi cu colegii lor din ţară, în cadrul unor acţiuni de protest organizate de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).
Aproximativ o sută de studenţi de la Universitatea Maritimă Constanţa (UMC) şi Universitatea Ovidius au protestat astăzi la sediul UMC. Nemulţumirile studenţilor sunt legate în primul rând de bursele care nu acoperă cheltuielile de cazare şi masă şi cer mărirea acestora cu 15%.
Radu Petcu, secretarul general al Asociaţiei Studenţilor la Arheologie şi Istorie din România- sucursala Constanţa (ASAIR), a afirmat că protestatarii solicită un răspuns din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovaţiei în termen de cinci zile.
În caz contrar, ASAIR îşi rezervă dreptul de a lua orice măsură de protest în scopul apărării drepturilor şi intereselor studenţilor constănţeni. Studenţii ameninţă că vor ieşi în stradă pentru a protesta faţă de faptul că bursele de studiu nu vor fi mărite din luna aprilie, aşa cum promisese Ministrul Educaţiei.
Studenţii sunt toţi nemulţumiţi. Răzvan Căpinaru, reprezentant al Ligii Studenţilor din UMC, a declarat: „Vrem o reducere la abonamente şi taxe mai mici la plata căminelor, care şi aşa sunt cum sunt. În cazul în care nu ne vor fi soluţionate cererile suntem pregătiţi să trecem la grevă şi să nu mai venim la cursuri“.
„Transportul în comun, pe ultimul drum“
Aceste cuvinte au fost scandate în mod paşnic în faţa UMC, după care reprezentanţii celor două universităţi au depus un memoriu la Prefectură. Deşi intenţia tinerilor a fost aceea de a organiza un marş de la UMC spre Prefectură, pentru că nu au reuşit să depună la timp actele necesare pentru aprobarea acestuia, s-au rezumat doar la a protesta în faţa sediului Universităţii Maritime. La Constanţa, a declarat Thalia Roxana Costea, preşedintele Ligii Studenţilor d