In perioada 4 – 9 aprilie, Maria, Anita si Ioan Zinici din Suceava vin la Bucuresti ca sa arate cum se incondeiaza oualele si sa povesteasca de ce este bine sa ne clatim cu apa in care a stat oul rosu. In Saptamana Patimilor, oul este gatit cu maiestrie prin vopsire si incondeiere in frumoase straie, pentru a fi jertfit, prin lovire, dupa slujba de Inviere. O expozitie de oua incondeiate se va deschide in aceasta perioada la Sala Acvariu, a Muzeului Taranului Roman.
De Pasti, in Bucovina nu exista gospodina care sa nu aseze pe masa, alaturi de bucatele traditionale, renumitele oua incondeiate. Datina straveche, „scrierea oualor”, este ridicara la rang de arta in satele Bucovinei. Lucrate cu multa migala de maini iscusite, ele sunt ornamentate cu vechi motive cum ar fi: soarele, spicul, coarnele berbecului, fierul plugului, furca, frunza de stejar, imbinate intotdeauna cu crestinescul simbol al crucii.
Daca vreti sa aflati mai multe despre cum se incondeiaza sau ce simbolizeaza oul „muncit”, sunteti invitati sa vizitati expozitia intre 4 si 9 aprilie 2009, orele 10:00 - 18:00.
Vernisajul expozitiei va fi sambata, 4 aprilie, la ora 11:00. In perioada 4 – 9 aprilie, Maria, Anita si Ioan Zinici din Suceava vin la Bucuresti ca sa arate cum se incondeiaza oualele si sa povesteasca de ce este bine sa ne clatim cu apa in care a stat oul rosu. In Saptamana Patimilor, oul este gatit cu maiestrie prin vopsire si incondeiere in frumoase straie, pentru a fi jertfit, prin lovire, dupa slujba de Inviere. O expozitie de oua incondeiate se va deschide in aceasta perioada la Sala Acvariu, a Muzeului Taranului Roman.
De Pasti, in Bucovina nu exista gospodina care sa nu aseze pe masa, alaturi de bucatele traditionale, renumitele oua incondeiate. Datina straveche, „scrierea oualor”, este ridicara la rang de arta in satele Bucovinei. Lucrate c