Web-exclusiv. Contributorii FP România continuă pe site discuţiile despre G20 începute în ediţia nr. 9 a revistei: “Pe fondul introducerii restricţiilor de împrumuturi va trebui să existe o schimbare a modelelor de calculare proiectivă a producţiei - o redescoperire a materiei, dacă doriţi, şi a unor noi forme de energie.” Alte articole despre noua dezordine globală în ediţia următoare. FP România/ adevarul.ro : Ce schimbări sunt necesare, şi de ce, în sistemul financiar internaţional? O nouă guvernanţă economică globală cere şi o nouă guvernanţă politică globală? – eventual un nou Consiliu de Securitate ?
Alexandru Bălăşescu, antropolog, şeful de cabinet al ministrului Culturii : Sistemul financiar internaţional aşa cum este el acum a ţinut foarte puţin sau deloc seama de chestiuni psihologice în economie (de Economia Psihologică). Bazat pe speculaţii anticipative şi pe tranzacţii care implicau proiecţii pe termen mediu întotdeauna optimiste, sistemul financiar actual a neglijat erodarea încrederii.
Cu alte cuvinte, sistemul promitea investitorilor mici şi consumatorilor mult şi returnau puţin, sau returnau în aceeaşi monedă, a promisiunii viitoare. Încrederea a fost erodată pentru că omul este legat fundamental de materialitatea sa. Sistemul financiar s-a bazat mult prea mult pe puterea de abstracţie şi de anticipare, limitate, ale omului şi pe postularea unui principiu divin – mâna invizibilă a pieţei -, fără referent material.
Decuplarea monedei întâi faţă de rezerva de metal preţios şi apoi faţă de referentul material prin introducerea cărţii bancare şi a creditului aparent nelimitat au avut drept consecinţă calcularea defectuoasă a potenţialului productiv (al speculaţiei) şi a evaluării riscului.
Pe de altă parte, sistemul financiar global a luat în considerare un ideal al globalizării fără a ţine se