Chiar dacă România a scăpat de totalitarism în urmă cu 20 de ani, regimurile autoritare se regăsesc încă în foarte multe state ale lumii, iar ele continuă să facă victime. Dictatorii din peste 70 de ţări comit crime care îngrozesc lumea modernă şi împotriva cărora se găsesc cu greu metode de a lupta. Revista “Parade” realizează anual clasamentul celor mai cruzi dictatori ai lumii, care îşi conduc popoarele după bunul plac, uneori fără constituţie şi legi sau fără respectarea acestora şi fără drepturi şi libertăţi fundamentale.
Termenul de dictator vine din Roma antică, desemnând un conducător al armatei, cu puteri nelimitate, care era ales de senat, în vreme de război, de răscoale sau calamităţi, pe o perioadă de şase luni. În prezent, el desemnează aproape acelaşi lucru, cu excepţia faptului că dictatorii moderni sunt aleşi de foruri subordonate sau prin organizarea unor alegeri de faţadă ori preiau puterea prin lovituri militare. De durata mandatului nu prea se vorbeşte, pentru că este în general pe viaţă sau, dacă se organizează scrutine, acestea sunt controlate tot de aparatul totalitar.
Locul 10. Muammar al - Qaddafi, Libia
Dictatorul a ajuns la vârsta de 66 de ani şi deţine puterea din 1969. La 1 septembrie va aniversa 40 de ani de la lovitura de stat prin care a obţinut conducerea statului. Printre conducătorii care nu au sânge regal, numai Omar Bongo, preşedintele din Gabon, a stat mai mult la putere.
Raportările despre tortură din acest stat sunt ceva comun.
În 2008, SUA au importat petrol din Libia în valoare de 4 miliarde de dolari, iar Condoleeza Rice a fost primul secretar de stat care a vizitat Libia în ultimii 55 de ani.
Locul 9. Gurbangulz Berdymuhammedov, Turkmenistan
Dictatorul s-a instalat în funcţie în 2006 şi are în prezent 51 de ani. Partea bu