Rezerva valutara a Bancii Nationale a mai pierdut aproape 800 de milioane de euro in martie, coborand la 25,12 miliarde de euro.
Aceasta a fost a cincea luna consecutiva de scaderi, timp in care rezerva a coborat cu peste doua miliarde de euro, de la varful istoric de 27,3 miliarde de euro, atins in octombrie anul trecut. Reducerea rezervelor din aceste luni reflecta eforturile BNR de a atenua slabirea leului, prin vanzari de valuta pe piata interbancara, spun analistii. Pentru luna martie, slabirea dolarului si lirei sterline fata de euro a dus la o diminuare contabila a rezervei valutare cu 422 de milioane de euro, spun reprezentantii BNR.
Scaderea din martie este una dintre cele mai puternice inregistrate in ultimii patru ani, fiind depasita doar de cea din decembrie 2008, cand din rezerva BNR au iesit ceva mai mult de un miliard de euro. In februarie scaderea fusese de numai 92 de milioane de euro. In decembrie BNR a fost nevoita sa sterilizeze cantitatea mare de lei aruncati in piata la sfarsitul anului trecut prin cheltuielile Ministerului de Finante, pentru a limita presiunile de depreciere a cursului.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, care a fost invitat ieri in Parlament pentru a prezenta situatia economica, a declarat la sfarsitul intalnirii ca acordul de finantare externa incheiat saptamana trecuta este "nu doar necesar pentru actuala perioada, ci si unul bun." In cadrul acordului, BNR va primi la rezerva valutara 12,95 miliarde de euro, reprezentand un imprumut de la Fondul Monetar International.
BNR explica o parte din scaderea rezervelor valutare din martie prin fluctuatiile cotatiilor dolarului si lirei sterline in fata euro.
"Scaderea rezervelor la 31 martie 2009 fata de 28 februarie 2009 a fost in mare parte rezultatul evolutiei cursului euro fata de dolarul american si lira sterlina in perioada mentionata. Rezervele valu