100 de Ore de Astronomie
Foto: HotNews.ro
Cu mai mult de 1.500 de evenimente inregistrate in peste 130 de tari 100 de Ore de Astronomie este pe cale sa devina cel mai mare eveniment stiintific realizat vreodata pentru public. 100 de ore de Astronomie este un proiect global initiat de Uniunea Astronomica Internationala si UNESCO, cu ocazia Anului International al Astronomiei 2009, la care sa asteapta sa participe un milion de persoane, conform UAI. HotScience va ofera transmisiuni live intre 2 si 5 aprillie de la cele mai importante momente: deschiderea evenimentului, videoconferinte in direct de la centre stiintifice, 24 de ore de transmisii live pe internet de la 80 de observatoare de cercetare, „star party” de 24 de ore, in timpul caruia mii de astronomi vor iesi cu telescoapele in strada si Ziua Soarelui.
Live TV : Ustream
Pe durata a patru zile si patru nopti, oameni de pe intreg mapamondul vor impartasi aceeasi experienta: observarea cerului printr-un instrument astronomic, asa cum, in urma cu 400 de ani, Galileo Galilei privea pentru prima data printr-o luneta, descoperind satelitii planetei Jupiter si craterele lunare. Se va crea astfel cea mai mare retea globala de promovare a astronomiei din istorie.
Evenimentele globale
Telescopul care a dat startul observarii spatiului
Foto: Astronomy2009.org
Deschiderea maratonuluiva avea loc pe 2 aprilie la Institutul Franklin din Philadelphia, SUA, gazdele evenimentului fiind Derrick Pitts, purtator de cuvant al Anului International al Astronomiei in SUA si Dr. Paolo Galluzzi, expert recunoscut mondial in studii despre Galileo Galilei. Cu aceasta ocazie se va expune luneta originala a lui Galilei in cadrul expozitiei „Galileo, Familia De Medici si epoca astronomiei”.
Pe 3 aprilie, ora 12.00, se va da startul evenimentului "Inconjurul lumii in 80 de t