Preţul unui flacon de Augmentin, unul dintre cele mai prescrise antibiotice, scade în farmacii de la 39,27 de lei la 27,41 de lei. Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, susţine că preţul medicamentelor străine se reduce cu 10%, de la 1 aprilie. Importatorii spun că ieftinirea este, de fapt, de 1-2%. „De la 1 aprilie, medicamentele străine care se dau pe bază de reţetă sunt mai ieftine, în medie, cu 10%, în timp ce medicamentele româneşti, care au o pondere de 25% din totalul celor date pe reţetă, sunt mai scumpe, în medie, cu un leu“, a declarat, ieri, Ion Bazac, ministrul Sănătăţii.
Ordinul privind noile preţuri ale medicamentelor date pe reţetă, intrat ieri în vigoare, va duce la economii de 110 milioane de euro pentru bugetul Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a precizat Bazac.
Potrivit actului normativ, importatorii sunt obligaţi să aducă în România produse la cel mai mic preţ practicat în 12 ţări europene, iar calculul preţurilor medicamentelor se face la cursul valutar de 4 lei pentru un euro, curs stabilit de minister şi valabil până la sfârşitul anului 2009. Acelaşi ordin prevede adaosuri comerciale mai mici pentru anumite categorii de medicamente.
Ministrul, contrazis de producători
Producătorii de medicamente susţin însă că, în realitate, medicamentele nu se vor ieftini chiar atât de mult. „Diferenţele dintre preţurile anunţate de noi şi cele anunţate de domnul ministru apar din faptul că avem puncte de referinţă diferite.
De exemplu, scăderea de 10% a preţului nu va fi resimţită de bolnavi ca fiind o ieftinire atât de mare întrucât pe traseu apar diferenţele de marjă de distribuţie şi adaosul de la farmacii.
Astfel că pentru bolnav ieftinirea este mică, adică de 1-2 la sută“, a explicat Dan Zaharescu, preşedintele Asociaţiei Române