» Dumitru Pelican, director executiv la Agentia Municipala de Ocupare a Fortei de Munca Bucuresti, ii indeamna pe cei ramasi fara job sa fie increzatori.
Criza financiara se face simtita tot mai mult. Rata somajului este de 5,3%, iar pana la finele anului, potrivit estimarilor optimiste, va ajunge la 6%. In toata tara sunt 478.000 de someri, iar in unele judete situatia este dramatica. La Vaslui, rata somajului este de 11%, la Gorj si Mehedinti - de 10%. Totusi, chiar daca locurile de munca s-au imputinat considerabil, piata muncii nu s-a blocat.
Fata de anul trecut, ofertele de locuri de munca au scazut cu 50%. Anul trecut, la nivel de tara, in acest sezon, era o oferta saptamanala de 22.000 de joburi, pana la 28.000. Acum oferta este in jur de 12.000 de slujbe saptamanal.
Cu toate acestea, Dumitru Pelican, director executiv la Agentia Municipala de Ocupare a Fortei de Munca (AMOFM) Bucuresti, este de parere ca persoanele care vor sa lucreze isi pot gasi un job. Trebuie doar sa caute, sa nu-si piarda rabdarea si sa aiba incredere in ele.
Totodata, el atrage atentia ca salariile au mai scazut si ca anul acesta este unul al angajatorului, nu al candidatului.
» "Romania libera": Criza a produs numeroase concedieri si multe persoane sunt speriate. Cum trebuie sa reactionezi in cazul in care ai fost dat afara?
Dumitru Pelican: Nu e o placere sa ajungi somer. Este chiar un stres. Dar nu este o tragedie. Sunt tragedii mult mai mari in viata. si-apoi, oferta de munca exista! Piata muncii nu este blocata. In plus, se poate invata o alta meserie la orice varsta. Nimic nu este batut in cuie. Un inginer metalurgist care nu-si gaseste de lucru nu trebuie sa faca din asta o drama. Poate sa invete, sa se recalifice, sa incerce alte variante – de exemplu, un curs de contabilitate, de inspector de resurse umane.