Astăzi, la Budapesta, reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene din Ţinutul Secuiesc i-au prezentat preşedintelui Ungariei, Solyom Laszlo, conceptul de autonomie asimetrică. La discuţiile de la Palatul Sandor au participat preşedinţii consiliilor judeţene Covasna şi Harghita şi primarii oraşelor Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Odorheiul Secuiesc, Gheorgheni şi Sovata.
La sfârşitul întâlnirii, care a durat mai bine de o oră şi jumătate, primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că s-a discutat problema autonomiei, în contextul în care de la ultima discuţie pe această temă, în luna octombrie 2008, UDMR nu a mai fost cooptată la guvernare, iar în România se vorbeşte din ce în ce mai des despre descentralizare.
”Am vorbit despre faptul că în acest moment în România se pare că, în ceea ce priveşte descentralizarea, am pornit pe un drum care ajută şi Ţinutul Secuiesc. Sperăm că în acelaşi timp, această descentralizare va însemna şi fonduri, nu numai atribuţii. Am discutat cu şeful statului ungar şi despre autonomia asimetrică, la fel cum am făcut-o şi cu preşedintele Traian Băsescu. Acest model ar fi cel mai bun pentru ţara noastră şi pentru secuime, acesta fiind şi modul în care relaţiile româno-maghiare nu ar fi afectate”, explică primarul Antal Arpad.
Primarul a mai spus că autonomia asimetrică, după modelul spaniol, presupune acordarea autorităţilor locale dintr-o regiune gradul de autonomie pe care şi-l doresc.
”Spre exemplu Banatul sau Ţara Bârsei ar solicita o autonomie poate mai mare decât Ţinutul Secuiesc, în timp ce anumite regiuni din Oltenia sau Moldova ar alege o autonomie mai mică, cu un sprijin mai mare din partrea Guvernului”, afirmă Antal Arpad.
Întâlnirea de astăzi a avut loc ca urmare a invitaţiei lansate de preşedintele Solyom Laszlo la începutul lunii martie, îna