Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza Banca Comerciala Carpatica (BCC), se gandeste la cooptarea unui partener in actionariatul bancii, care sa controleze pana la 30% din actiunile BCC.
"Ne gandim la cooptarea unui partener, care sa detina 20-30% din actiunile bancii Carpatica. Nu vom coopta pe oricine insa, potentialul partener trebuie sa detina si know-how", a declarat pentru ZF Ilie Carabulea, care controleaza in nume propriu 36,26% din capitalul social al bancii Carpatica. In ultimul an, speculatiile privind o posibila preluare a Carpatica de catre un grup financiar strain s-au inmultit, de fiecare data insa conducerea bancii a dezmintit aceste informatii declarand: "Romania are nevoie de banci cu capital romanesc in situatia unor conditii vitrege pe piata internationala".
Cu sediul central in Sibiu, Carpatica se numara printre putinele banci private cu capital romanesc din sistemul bancar local- dominat in proportie de peste 80% de investitori straini. La inceputul anului, Guvernul a decis sa sprijine institutiile bancare la care statul este actionar majoritar prin aprobarea unui plan de majorare a capitalului CEC cu 900 mil. lei si de a permite Eximbank sa isi capitalizeze profitul obtinut anul trecut, de circa 70 mil. lei.
"Guvernul nu se apleaca in aceeasi masura spre necesitatile bancilor romanesti. Spre deosebire de CEC, noi nu am beneficiat de niciun sprijin din partea statului si nici nu ne-a intrebat nimeni daca avem sau nu nevoie de sprijin", a spus Carabulea, adaugand ca faptul ca bancile internationale active pe piata locala au primit finantari de la guvernele tarilor unde au sediul central creeaza un dezechilibru, in defavoarea bancilor locale cu capital privat.
Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza Banca Comerciala Carpatica (BCC), se gandeste la cooptarea unui partener in actionariatu