Aranjamentul financiar negociat de stat cu institutiile financiare internationale va asigura resurse pentru continuarea cresterii economice, a spus ieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu dupa intalnirea cu Birourile Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului. Isarescu a fost invitat in Parlament pentru a prezenta situatia economica si perspectivele de deblocare a creditarii dupa semnarea acordului de finantare externa.
„Aceasta finantare publica va compensa generozitatea mai scazuta a capitalurilor private fata de Romania", a spus ieri guvernatorul. Statul va imprumuta circa 20 de miliarde de euro intr-un interval de doi ani, in cadrul unui acord cu Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana, BERD si Banca Mondiala.
Pe baza acestui acord, BNR a decis sa inceapa reducerea rezervelor minime in valuta ale bancilor, in conditiile in care rezervele sale valutare vor fi consolidate de sumele primite de la FMI.
BNR a decis marti sa nu mai ceara bancilor sa constituie rezerve pentru sumele atrase si care vor fi rambursate peste mai mult de doi ani, decizie prin care se elibereaza circa 800 de milioane de euro, potrivit unor surse din BNR citate de Mediafax. BNR nu a prezentat un calcul oficial privind impactul acestei decizii.
„Acest aranjament este nu doar necesar pentru situatia actuala, ci si unul bun. Pe baza acestor resurse si a resurselor interne, vom continua cresterea economica si vom asigura stabilitatea macroeconomica", a aratat Isarescu.
Mircea Geoana, presedintele Senatului, i-a cerut lui Isarescu sa asigure respectarea calendarului de adoptare a euro (cu tinta 2014 - n. red.), care poate sa reprezinte o „ancora".
El a precizat ca saptamana viitoare sunt invitati in Parlament, pentru discutii similare, premierul si ministrul de finante.
Aranjamentul financiar negociat de stat cu inst