“Istoria ne-a adus intr-un punct in care shimbarea este esentiala”, a afirmat Gordon Brown in timpul discutiilor G20. Atat capitalismul anglo-saxon, cat si capitalismul european au obtinut ce au vrut in aceasta dupa-amiaza: regulamente noi si stricte in sistemul bancar si sectorul financiar, si o suma de generoasa de 1.1 trilioane de dolari pentru stimularea cresterii economice, cel mai mare stimul fiscal din istorie.
In plus, un fond suplimentar de 850 de miliarde de dolari va fi pus la dispozitia economiilor emergente pentru a sustine dezvoltarea acestora. Aici intra, in primul rand, Europa de est.
750 de miliarde de dolari vor sta la dispozitia statelor care au nevoie de ajutor pentru redresarea economiei. 250 de miliarde de dolari vor putea fi accesate de la Fondul Monetar International printr-un program nou, destinat tarilor sarace ori in curs de dezvoltare. „Ne-am implicat intr-o restructurare de profunzime a sistemului financiar mondial”, a adaugat Gordon Brown.
Premierul britanic nu a dat detalii despre cum pot fi accesate aceste fonduri si daca sumele care pot fi accesate difera de la tara la tara. La bugetul FMI, China a anuntat ca va participa cu 400 de miliarde de dolari, iar Japonia si Uniunea Europeana cu cate 100 de miliarde.
Ratele dobanzilor vor fi drastic reduse in cele mai multe tari.
„Secretizarea informatiei bancare s-a incheiat”, a anuntat Gordon Brown.
Fondurile de investitii faceau acelasi lucru pe care il faceau si bancile, insa nu erau supravegheate. Acest aspect se schimba din acest moment. „Ratarile din sectorul financiar si regulilor financiare si supravegherii acestora sunt cauzele fundamentale la baza crizei financiare”, a tinut sa precizeze premierul britanic.
G20 din Londra nu a rezolvat situatia. Dupa cum a declarat si Gordon Brown, nu exista solutii ex