Acţiunea „Strada 2009” a scos la iveală inadvertenţe şi bâlbâieli când vine vorba de timpii de răspuns. După primele luni ale acţiunii „Strada 2009”, conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie a prezentat presei şi un bilanţ preliminar, care a scos la iveală multe probleme.
Protecţie la preţ redus
Comisarul-şef Dumitru Micu, şeful poliţiei cărăşene, spune că poliţia a verificat şi timpii de reacţie ai societăţilor de pază, precum şi dotarea acestora. Acesta a fost nemulţumit de felul în care, în special în cazul băncilor, criza economică „taie” din dotările societăţilor de pază, astfel încât, răspunsul dat de acestea nu este cel mai bun.
Nemulţumirile poliţiei au în vedere şi capacitatea de acoperire a firmelor de pază, care, din dorinţa de a se proteja financiar, încheie contracte cu foarte multe obiective, dar apoi nu pot să intervină la timp, dacă sunt mai mult de trei solicitări simultane. „Cert este că dacă se întâmplă o spargere la trei societăţi care sunt păzite de aceeaşi firmă de pază, agenţii de pază nu ajung la timp”, spune comisarul-şef Micu. Societăţile de pază se apără, dând vina pe legislaţie sau chiar pe trafic.
„Asta se poate observa în registrul de observaţii aflat la fiecare obiectiv protejat de noi. Sunt timpii contractuali de intervenţie, ba chiar s-a ajuns şi sub aceşti timpi”, spune Dan Duma, directorul unei astfel de firme de pază. Acesta susţine că societatea pe care o conduce are două echipaje de intervenţie în Reşiţa. „Am clienţi foarte mulţi”, recunoaşte Viorel Pistol, un alt director de firmă de pază.
Întrebări justificative
„Eu sunt curios dacă un echipaj de poliţie, pus să intervină la o solicitare, fără sirene şi girofaruri, ci respectând regulile de circulaţie, ajunge mai repede decât noi la o asemenea intervenţie ?”, a mai spus Pistol. Omul re