Desi specialistii pe probleme energetice ai Comisiei Europene au recomandat ca, in cazul in care preturile gazelor si petrolului pe piata comunitara scad, aceste reduceri de costuri sa se opereze si in cazul Romaniei, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a anuntat ca abia din toamna se vor face reduceri semnificative ale costului gazelor naturale livrate populatiei. Aceasta decizie a starnit neumultumiri inclusiv in Timisoara, unde reprezentantii Federatiei Asociatiilor de Locatari spun ca ar putea recurge chiar la proteste de strada in cazul in care tarifele la gaze naturale nu coboara in perioada urmatoare. Tarife "inghetate"
In ciuda faptului ca a existat o reducere semnificativa a pretului gazelor din import, al caror cost a scazut cu 110 dolari/1.000 de metri cubi, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a decis sa mentina actualul pret al gazelor furnizate consumatorilor si in perioada urmatoare, in ciuda recomandarilor europene in acest sens.
A.N.R.E. a anuntat ca va modifica pretul gazelor furnizate asa-zisilor consumatori captivi, adica inclusiv populatiei, abia la toamna, cand se va lua in considerare o eventuala ieftinire a gazelor naturale, in varianta in care pretul de import al gazelor va ramane la fel de scazut. Astfel, se pare ca romanilor li se aplica doar majorarile de tarife de pe piata externa, atunci cand pretul gazelor de import a crescut, marile companii distribuitoare de gaze naturale solicitand Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, si obtinand majorari de tarife, care au avut ca efect o crestere semnificativa a facturilor la gaze naturale platite de populatie. Insa acelasi principiu nu functioneaza si in cazul ieftinirii, in Romania preturile ramanand "inghetate" pe perioada verii, sfidand ieftinirea pretului gazelor naturale.
Cum justifica responsabilii A.N.