Desi va mai avea mult de suferit pana sa revina pe crestere, economia americana incepe sa dea primele semne de stabilizare:
* Nivelul anualizat al vanzarilor auto a crescut de la 9,12 milioane in februarie la 9,86 milioane in martie. In urma cu 3 ani, vanzarile anuale erau de 17-18 milioane de masini. Promotiile “disperate” pe care producatorii si dealerii de masini le fac pentru cresterea vanzarilor incep sa produca efecte.
* Pending Home Sales Index (vanzarile in asteptare de case vechi) a crescut usor in februarie (82,1) comparativ cu ianuarie (80,4). Vanzarile de locuinte vechi (nivel anualizat) au crescut cu 5,1%, respectiv de la 4,49 milioane in ianuarie la 4,72M in februarie. Pe fondul preturilor tot mai mici si a tot mai multor executari a datornicilor, vanzarile de case vechi incep sa isi revina timid.
* Atat constructiile cat si vanzarile de locuinte noi au crescut in februarie comparativ cu ianuarie. Trebuie spus insa ca nivelul vanzarilor ramane la un minim istoric, primele doua luni ale acestui an fiind cele mai proaste din 1963 cand Census Bureau a inceput colectarea datelor.
* Vanzarile de retail (fara auto) au crescut cu 0,7% febr vs ian;
* Bursa americana a crescut puternic in martie iar in acest moment, indicele DJIA se afla la +18,5% fata de minime iar S&P500 la +19,9%;
* Cele mai mari doua banci (Citi si BoA) au avut o activitate profitabila in primele doua luni ale anului.
Pe de alta parte, exista si stiri mai putin bune: in ianuarie, preturile caselor si-au accelerat scaderea (S&P/Case-Shiller: ritm anual de scadere -19%), in februarie industria a rulat la 70,9% din capacitate (cea mai proasta luna din decembrie '82), in martie sectorul privat a “produs” inca 742.000 de someri (date ADP), comertul exterior continua sa scada iar per total, este posibil ca cifrele legate de PIB-ul aferent primul