Bursierii români, trimişi de către Executiv să studieze în străinătate prin programul Bursa Specială Guvernului României, au fost uitaţi de către statul român, care a omis să achite taxele de şcolarizare şi bursele pe 2009 pentru viitorii manageri publici ai ţării. Tinerii sunt nevoiţi să facă foamea de patru luni şi să se milogească la conducerile universităţilor din Europa şi Statele Unite ale Americii, din cauză că Guvernul român nu le-a trimis banii de burse şi pe cei pentru taxele de şcolarizare de la începutul acestui an.
În timp ce ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, spune că banii de la minister au fost viraţi ieri, 1 aprilie, reprezentanţii PNUD - cei care implementează programul - o contrazic şi declară că sumele respective vor fi trimise bursierilor abia după ce se va semna un acord cu ministerul pentru perioada 2009 2011.
Amânaţi de către reprezentanţii Ministerului Educaţiei, dar şi de către cei ai Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) România, circa 38 de tineri se împrumută de la părinţi, prieteni, rude, sau pur şi simplu se păsuiesc la gazde şi la universităţile străine unde învaţă pentru a-şi putea continua studiile la care au fost trimişi de Guvernul României, după cum precizează Delia Bunceanu, şeful Biroului Media al Asociaţiei Bursierilor Bursa Specială Guvernul României (ABBSGR). De altfel, toţi tinerii care au luat calea străinătăţii prin acest program sunt şcoliţi cu scopul de a deveni manageri publici în ţară, la finalizarea studiilor.
RESTANŢI LA 10 UNIVERSITĂŢI
Studenţii, care au început al doilea semestru în ianuarie sau februarie aşteaptă încă banii de burse şi de taxe, care s-au blocat din cauza birocraţiei şi neînţelegerilor tipic româneşti. Mai exact, deşi este stipulat în contractul semnat cu bursierii că taxele trebuie achitate cu 2 săptămâni înainte de începerea fiecărui semest