Piteştiul se pregătea de sărbătoarea anuală - Simfonia lalelelor. În Portul Galaţi, muncitorii conduşi de Grigore Prodan au stabilit un "record socialist". Belgienii de la OVR au "adoptat" primele sate româneşti incluse în programul de sistematizare. Zeci de artişti în devenire aspirau la glorie, în cadrul concursului "Steaua litoralului".
Piteşti, pregătit de sărbătoare
Oraşul Piteşti, care îşi legase numele de marca românească de automobile Dacia, şi-a îmbrăcat în acele zile haina de sărbătoare. An de an, în oraş se organiza "Simfonia lalelelor". În 1972, floricultorul Alois Weill, din Arad, furnizase urbei 3.000 de bulbi de lalele. În câţiva ani, florile au împânzit Piteştiul, iar în 1977 edilii locali au iniţiat expoziţia florală "Simfonia lalelelor". A XII-a ediţie urma să se desfăşoare între 21-23 aprilie 1989. De organizare se ocupau, ca de obicei în ultimii ani, Comisia Centrală de Floricultură, Dendrologie şi Arhitectură Peisagistă Bucureşti, Consiliul Popular al municipiului Piteşti şi Institutul de Cercetare şi Producţie pentru Pomicultură Mărăcineni. Din timp, organizatorii trebuiau să pregătească simpozioane, comunicări, expoziţii cu tematică florală, dar şi spectacole. Prin tradiţie, se obişnuia şi realizarea unui film-documentar. În 1989, cineastul amator piteştean Ioan Butnicu urma să pună pe peliculă, timp de 40 de minute, "simfonia" celor peste 150.000 de lalele.
Primele acţiuni concrete ale OVR
Operaţiunea satele româneşti (OVR), declanşată la finele anului 1988, de câţiva tineri belgieni impresionaţi de vizionarea filmului-reportaj "Dezastrul roşu" al lui Josy Dubié, a anunţat câteva acţiuni concrete.
Organizatorii au reuşit "adoptarea" de comune occidentale a unor sate româneşti, incluse în programul de sistematizare al autorităţilor române. La 2 aprilie 1989, OVR a comunicat presei intern